Eko – Okul

Eko - Okul

Eko-Okullar Programı Nedir?

Eko- Okullar Programı ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.

Okulumuz, Foundation for Enviromental Education in Europe (Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'nı) temsilen, Foundation for Enviromental Education in Turkey (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) koordinatörlüğünde yürütülen "Eco - Schools" (Çocuklarda Çevre Uyumu) Projesinin üyesidir. Eco - Okullar uluslararası bir projedir ve Avrupa' da bu projeye kayıtlı pek çok okul bulunmaktadır.

Hem Bir Program Hem Bir Ödül Planı

Eko - Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko - etikettir.

Eko - Tim

Farklı sınıflardan seçilen öğrenciler ve bir koordinatör öğretmenden oluşmaktadır. Eko - Tim, programın okuldaki yürütücüsüdür. Koordinatör öğretmen ile iş birliği yapar. Çeşitli etkinliklerde yer alarak Eko-Okul programı hakkında okuldaki arkadaşlarını bilinçlendirmeye çalışır.

Konumuz

ODTÜ GV Özel İlkokulu olarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren "Sağlıklı Yaşam - Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar" konusu üzerinde çalışmaktayız.

Eko-Okullar-Toyota Biyolojik Çeşitlilik Eğitim Projesi

Projede, biyolojik çeşitlilik kapsamında bitkiler ve bitki türleri üzerinde yoğunlaşılacaktır. Proje, FEE'nin eğitim prensiplerine dayalı olarak yürütülürken, Royal Botanic Gardens, Kew(İngiltere Merkezli Doğa Koruma Kurumu) ve Wellcome Trust adlı kurumlar tarafından geliştirilen pratik aktivitelere göre yönlendirilcektir. Kew ve Wellcome Trust adlı kurumlar tarafından geliştirilen pratik aktivitelere göre yönlendirilecektir. Mümkün olduğunda, özellikle Toyota'nın geniş bir ağa sahip olduğu ülkelerde, Toyota bayileri ile iletişim kurulması teşvik edilecektir.